چربی های مضر در غذاهای مضر

چربی های مضر در غذاهای مضر

یكی از اصلی ‌ترین ایراداتی كه به فست ‌فودها و شیوه ی طبخ‌ شان گرفته می‌ شود، این است كه در تهیه ی آنها از روغن‌های نباتی جامد استفاده می ‌شود. صاحبان صنعت فست ‌فود این نوع روغن را برای كارشان ترجیح می ‌دهند، چون این روغن‌ها مدت بیشتری قابل نگهداری هستند و به دفعات متعدد می توان از آنها برای سرخ ‌كردن غذا استفاده كرد. این چربی‌ها به نور حساس نیستند، حرارت بالا را به خوبی تحمل می‌ كنند و ساختار شیمیایی خود را به راحتی از دست نمی ‌دهند، لذا برای سرخ كردن سیب‌زمینی و مرغ و غیره در حرارت بالا استفاده می شوند.

غذاهای فوری و آماده

روغن‌های نباتی جامد دو مشكل اساسی دارند که به شرح زیر است:

1- وقتی كه در كارخانه ی روغن‌سازی، روغن را به شكل جامد درمی ‌آورند یا به اصطلاح هیدروژنه می‌ كنند، اسیدهای چرب روغن، اشباع می‌ شوند و به همین دلیل، به این روغن‌ها می‌ گویند "روغن‌های اشباع شده".

اما این هنوز همه ی ماجرا نیست. در فرآیند جامد سازی، سر و كله‌ ی نوعی اسید چرب پیدا می ‌شود كه به آن "اسیدهای چرب ترانس" می ‌گویند. اسم دیگر اسیدهای چرب ترانس، چربی قاتل است.

اگر كل انرژی دریافتی روزانه‌مان را 100 واحد در نظر بگیریم، تنها 30 واحد آن می تواند از چربی‌ها تامین شود. از این 30 واحد، حداكثر 10 واحد می ‌تواند از چربی اشباع و تنها یك واحد می تواند از چربی ترانس باشد.

مصرف روزانه ی 5 گرم یا بیشتر چربی ترانس، احتمال سکته ی قلبی را تا 25 درصد افزایش می ‌دهد.اسم دیگر اسیدهای چرب ترانس، چربی قاتل است.

سال گذشته محققان سراغ دو فست ‌فود معروف "مك‌دونالد" و "كی.اف.سی"( KFC ) رفتند و سیب ‌زمینی سرخ‌كرده و ناگت مرغ را در شعبه‌های مختلف این دو رستوران بررسی كردند. نتیجه تكان‌دهنده بود: میزان چربی ترانس این دو غذا، بالای 5 گرم بود.

2- عامل دیگری كه محققان را نگران كرده، باز هم به فرآیند تولید روغن‌های نباتی جامد بازمی ‌گردد، همان مرحله‌ای كه روی و مس به روغن اضافه می ‌شود تا جامد سازی راحت ‌تر انجام شود. روی و مس از جمله عناصری هستند كه در مغز افراد مبتلا به آلزایمر به وفور تجمع پیدا می‌ كنند و استفاده از این نوع روغن‌ می ‌تواند انسان را در خطر این بیماری قرار ‌دهد. تحقیقات نشان داده است كه چربی‌های ترانس روی مغز موش‌ها اثر می ‌گذارد و میزان یادگیری آنها را كاهش می ‌دهد.

میمون‌ها و آدم‌ها

چربی ترانس در غذاهای حاضری یا به اصطلاح  فست ‌فود، بیشتر از حد مجاز است. محققان دانشگاه باپتیست آمریكا می‌ گویند: كسانی كه زیاد فست ‌فود می ‌خورند، شكم‌ شان برجسته‌ تر از كسانی می ‌شود كه به همان میزان چربی می ‌خورند، ولی نه چربی ترانس. این محققان به دنبال آزمایش‌هایی كه روی دو دسته میمون انجام دادند، به این نتیجه رسیدند.

به گروه اول میمون‌ها غذاهایی دادند كه سرشار از چربی اشباع شده ی ترانس بود. در مقابل، به گروه دوم غذاهایی دادند كه از نظر چربی غیراشباع غنی بود. هر دو رژیم غذایی از نظر میزان كالری یكسان تنظیم شده بود. بعد از چند سال، شكم‌ میمون‌های دسته ی اول بزرگ ‌تر از دسته ی دوم شده بود. به علاوه، میمون‌های گروه اول نوعی مقاومت به انسولین پیدا كرده بودند، یعنی آنها در آینده ی نزدیك به بیماری دیابت دچار می ‌شدند. رژیم غذایی گروه اول این ‌طور بود كه 8 درصد از كالری روزانه ی آنها از چربی‌های ترانس و 27 درصد هم از دیگر انواع چربی‌ها تامین می شد، درست شبیه به رژیم غذایی افرادی كه خیلی فست ‌فود می‌ خورند.

گروه دیگر هم همان رژیم غذایی را دریافت می ‌كردند، اما به جای چربی ترانس، از چربی‌های غیراشباع(مثل روغن زیتون) تغذیه می ‌شدند.

بعد از شش سال، 2/7 درصد به وزن میمون های گروه اول اضافه شده بود، اما این افزایش وزن در گروه دوم فقط 8/1 درصد بود. سی ‌تی اسكن‌های انجام شده نشان می‌داد كه میزان چربی شكمی در گروه اول بسیار زیاد شده بود كه این خود نوعی عامل خطرساز برای بیماری دیابت و بیماری‌های قلبی - ‌عروقی است.محققان حسابی حیرت ‌زده شده بودند. آنها تلاش زیادی كرده بودند تا میمون‌ها دچار اضافه وزن نشوند، اما این اتفاق افتاده بود و بیشتر این اضافه وزن نیز متوجه شكم میمون‌ها بود، این یعنی پیش به سوی دیابت.

موش‌ها و آدم‌ها

در دانشگاه پرینستون آمریكا، دكتر جان هابل و همكارانش سراغ موش‌ها رفتند تا ثابت كنند همبرگر، سیب‌زمینی سرخ‌كرده، مرغ سوخاری و خلاصه بسیاری از انواع فست ‌فود به اندازه ی هروئین اعتیاد آور است. این محققان طی آزمایش‌های بلند مدتی كه انجام دادند، دریافتند كه انسان به قند و چربی فست ‌فود وابسته می ‌شود و بعد از مدتی مثل یك آدم معتاد، ناخواسته به سمت این نوع غذاها كشیده می‌ شود.

داستان از این قرار بود كه دكتر هابل و همكارانش به موش‌ها نوعی رژیم غذایی دادند كه از نظر چربی و قند غنی بود. وقتی میزان چربی و قند را پایین می ‌آوردند، موش‌ها دچار اضطراب می ‌شدند. علایم اضطرابی موش‌ها شبیه همان علایمی بود كه افراد در حال ترك سیگار یا مورفین از خود نشان می ‌دهند. دكتر هابل می‌ گوید شاید غذاهای چرب، ترشح مواد شبه ‌تریاك (سرخوش‌ كننده) را در مغز تحریك می‌ كنند.

دكتر "آن كلی" در دانشگاه ویسكونزین نیز رفتار موش‌ها را بعد از دریافت غذاهای دارای قند، چربی و نمك بالا مورد بررسی قرار داد. او هم به رابطه‌ای میان مواد شیمیایی سرخوش ‌كننده ی مغز و میزان میل به این غذاها پی برد. او مغز موش‌ها را با مواد شیمیایی سرخوش‌ كننده تحریك كرد و دید كه آنها تا 6 برابر بیشتر به غذاهای چرب علاقه نشان می ‌دهند. دكتر كلی همچنین مشاهده كرد كه مغز دچار تغییرات پایداری می‌ شود كه مشابه همان تغییراتی است كه در مغز افراد معتاد به مورفین و هروئین رخ می‌ دهد. به عبارت ساده‌تر، هر چه بیشتر فست ‌فود بخورید، بیشتر به آن اعتیاد پیدا می ‌كنید، چون فست‌ فودها از نظر میزان چربی، قند و نمك بالاتر از حد مجاز هستند. البته خیلی از محققان نسبت به اینكه آیا می ‌شود، این میزان اعتیاد را در انسان هم پیدا كرد یا نه، شك دارند. بالاخره موش، موش است و آدم، آدم.

روزنه‌ای برای امید

در سال 1981 رستوران فست ‌فود "آربی" تمام شعبات خود را موظف ساخت كه جدول كاملی در رابطه با ارزش غذایی مواد، در منوهای خود بگنجانند. آربی در سال 1994 اولین رستوران فست ‌فود بود كه استعمال دخانیات را در داخل شعباتش برای مشتریان و كارمندان ممنوع اعلام كرد. همین شركت در سال 2006، استفاده از روغن‌های ترانس را در تهیه ی سیب‌زمینی سرخ‌كرده قدغن كرد.

امسال نیز دفتر مركزی رستوران‌های فست‌فود "استارباكس"اعلام كرد كه دیگر در هیچ ‌یك از شعباتش و در تهیه ی هیچ نوع غذایی از این نوع روغن استفاده نخواهد كرد. امروزه بسیاری از رستوران‌های فست‌ فود، چه داخلی چه خارجی، سعی می‌ كنند استانداردهای تهیه و عرضه ی غذاهای خود را به الگوهای بهداشتی نزدیك كنند. هرچند كه شاید تا رسیدن به فست ‌فود سالم، هنوز راه زیادی باقی مانده باشد. البته مشتریان این نوع رستوران‌ها می ‌توانند با پی گیری و دقت ‌نظر خود این راه كوتاه كنند.

دکتر رضا کیا سالار- مهرنوش پاک اندام

تاثیر تغذیه بر ضریب هوشی (IQ)

تاثیر تغذیه بر ضریب هوشی (IQ)

فقط با چند دستور ساده ، ضریب هوشی (IQ) كودك خود را 22 درجه افزایش دهید و یا مواظب باشید ضریب هوشی كودك شما 22 درجه كاهش پیدا نكند . شما فقط تا سن 2 سالگی كودك فرصت این کار را دارید، بنابراین هر روز از دو سال اول زندگی، یک روز طلایی برای كودك شما محسوب می شود . در این دوره وظیفه سنگینی بر دوش پدر و مادر می باشد كه علاوه بر تأثیر بر ضریب هوشی كودك، سلامتی جسمی و روحی او را هم در همین دو سال شكل دهند.

بر اساس تحقیقات جدیدی كه صورت گرفته، ضریب هوشی كودك از زمان بارداری مادر تا سن 2 یا حداكثر 3 سالگی شكل می گیرد و در این میان تغذیه صحیح مادر قبل از بارداری و در طی آن، تغذیه كودك با شیر مادر و تغذیه صحیح كودك تا سن دو سالگی به ترتیب زیر در ضریب هوشی او مؤثر می باشد:

1- کمبود آهن 9 درجه ضریب هوشی را کاهش می دهد.

2- محرومیت از شیر مادر 8 درجه ضریب هوشی را کاهش می دهد.

3- تولد با وزن کم 5 درجه ضریب هوشی را کاهش می دهد.

همه موارد بالا تلفیقی است از تغذیه صحیح مادر و كودك . اگر مادر در دوران بارداری تغذیه کافی و مناسبی نداشته باشد، منجر به تولد كودك با وزن كم خواهد شد.

ضریب هوشی كودك از زمان بارداری مادر تا سن 2 یا حداكثر 3 سالگی شكل می گیرد.

در جهان 2 میلیارد نفر از کمبود آهن  رنج می برند. پس لازم است مادران قبل از حاملگی و نیز حین حاملگی با انجام آزمایش لازم از میزان آهن خود مطلع باشند و در صورت نیاز قبل از حاملگی، فقر آهن خود را درمان نمایند.

در قدم بعدی باید توجه شود كه كودك با شروع تغذیه تكمیلی ، آهن كمكی دریافت كنند و چون معمولاً شربت ها و قطره های آهن موجود كمی بد مزه می باشند، مادران به شربت های تجارتی مختلفی روی می آورند، ولی غافل از این كه هیچكدام از این شربت های خوشمزه معمولاً نیاز كودكشان را تأمین نمی كند. به نمونه های زیر توجه فرمایید:

نیاز روزانه كودك 400 واحد ویتامین D و 1500 واحد ویتامینA  و 10 میلی گرم آهن می باشد. در صورتی كه :

1- شربت سانستول كه به صورت فراوان استفاده می شود، فقط 100واحد ویتامین D و 1500 واحد ویتامین A داشته و هیچ گونه آهن قابل جذبی ندارد. پس واضح است كه به هیچ عنوان نیاز فرزند شما را تأمین نمی كند، ولی شما می توانید با اضافه كردن 300 واحد ویتامین Dو 10 میلی گرم آهن به آن از این شربت به عنوان یك داروی با مزه خوب استفاده نمایید.

2- شربت فرو گلوبولین :كه معمولاً به جای آهن استفاده می شود. در5 سی سی از این شربت، فقط 5 میلی گرم آهن آن هم از نوع نامعلوم (قابل جذب یا غیر قابل جذب) وجود دارد .

3- قطره MIM : فقط 200واحد ویتامین D داشته و 1000واحد ویتامین A(بیشتر از نیاز ) و فقط 2 میلی گرم آهن دارد (نیاز كودك 10 میلی گرم می باشد).

و بقیه موارد كه گفته نمی شود. ولی قابل ذكر است كه بنده از اساتید خود كه سابقه بیش از 50 سال طبابت دارند به عرض می رسانم كه تا به حال هیچ دارویی ساخته نشده كه هم خوشمزه باشد و هم نیازهای كودك را تأمین كند. پس مادران عزیز سعی كنند با هر ترفندی كه شده قطره آهن یا شربت آهن كودك را (حتی شده به زور) به كودك بخورانند و توجه كنند كه كاهش یا افزایش 9 درجه ضریب هوشی می تواند زندگی كودك شما را متحول كند.

تغذیه صحیح مادر قبل از بارداری و در طی آن، تغذیه كودك با شیر مادر و تغذیه صحیح كودك تا سن دو سالگی در ضریب هوشی او مؤثر می باشند.

دادن شیر مادر هم همانطور كه دیدید 8 درجه در ضریب هوشی مؤثر می باشد. مادران باید مواظب باشند به آسانی و به دلایل عجیب و غریب كودك خود را از شیر مادر و 8 درجه ضریب هوشی بی بهره نگذارند .

حتی دیده شده نوزادانی كه شیر خشك می خورند، در صورتی كه شیر خشك را از دست مادر خود بخورند، ضریب هوشی بهتری نسبت به كودكانی دارند که شیرشان را از دست افراد دیگری خورده اند .

حال دسته بندی افراد را بر اساس ضریب هوشی آنها برایتان می گویم:

ضریب هوشی زیر 75 ، معمولاً افراد كودن یا عقب مانده

ضریب هوشی بین 75 تا 90 ، افراد كند آموز

ضریب هوشی بین 90 تا 110 ، افراد معمولی

ضریب هوشی بین 110 تا 125 ،افراد باهوش

ضریب هوشی بین 125 تا 135 ،افراد تیزهوش و

ضریب هوشی بالای 135 هم افراد نابغه می باشند.

حالا محاسبه كنید كه 22 درجه ضریب هوشی مذكور در بالا، چطور می تواند یك فرد معمولی را تبدیل به یك فرد تیز هوش كند.